Промерзання ґрунту в морозильних камерах (спучування підлог)

При виробництві морозильних камер з низькими температурами досить часто може виникнути проблема - спучування підлог. Причини цього явища досить різноманітні і залежать від багатьох факторів. Основні:

  1. Недостатня теплоізоляція підлоги (помилки проектування)
  2. Неправильна оцінка грунту.
  3. Висота ґрунтових вод.

Особливо це актуально при будівництві камер, розрахованих на температури нижче -20⁰С. Таких, як морозильні камери схову глибокої заморозки до -60⁰С, шокери великих об'ємів.

При постійному впливі низьких температур конструкція підлоги поступово промерзає, навіть при наявності гарної теплоізоляції. Це природний процес, який практично неможливо зупинити, і чим нижче температура в камері і час безперервної її роботи, тим глибина промерзання більше. Особливо небезпечно наявність ґрунтових вод.

Промерзання ґрунту в морозильних камерах

Мал. 1

Це може привести до руйнування самої підлоги всередині камери і фундаментів будівель, що примикають до морозильній камері.

Безумовно, ця проблема вирішувана.

Рішенням цього завдання являтся включення в конструкцію системи обігріву грунту під теплоізоляцією підлоги.

Промерзання ґрунту в морозильних камерах

Мал. 2

Найбільш простим методом є прокладка під теплоізоляцією нагрівального кабелю (система «тепла підлога»). Така система буде прогрівати грунт під камерою, що створить тепловий екран, який буде перешкоджати проникненню холоду.

У деяких випадках, якщо суб'єкт господарювання має своя котельня, доцільно і економічно обгрунтовано створити систему обігріву грунту водяними трубами з теплоносієм. І перший, і другий метод є ефективними і дозволяють вирішити поставлену задачу. При необхідності прогріву великих площ можна прогрівання розбити на окремі зони установкою температурної автоматики. Це дозволить значно економити витрати електро- або теплової енергії.

Систему «тепла підлога» в своєму класичному призначення ефективно і доцільно застосовувати в морозильних камерах з великою площею, де постійно пересуваються люди. Там, де можливе попадання води на підлогу. Вода, потрапляючи на холодну підлогу, моментально замерзає, що створює небезпеку отримання травм при пересуванні по слизькій підлозі. У таких випадках обігрів підлоги можна розбити на зони: технічні та зони пересування людей. Поділ на зони дасть можливість прогрівати ділянки по необхідності. При розморожуванні для прибирання та миття камери обігрів підлоги значно спростить і скоротить час санітарного обслуговування морозильної камери.